Vår strävan är att ge dig som kund bästa tänkbara service
beträffande belysningsteknisk rådgivning och projektering.

Våra projektörer är mycket kunniga och har mångårig erfarenhet av belysningsprojekteringar både inom- och utomhus samt hjälper gärna våra kunder med ljusberäkningar och visualiseringar.

Friends Arena

Projektet på Friends Arena

-13000 armaturer
Med ett stort bygge blir prisfrågan av största vikt och där lyckades Nokalux bäst. Nokalux har levererat all inomhusbelysning utom just tävlingsbelysningen nere på planen. Håkan Jordansson har räknat ut antalet armaturer, rätt ljusstyrka samt hur de ska placeras för att uppnå exakt resultat.

- Takhöjden och anläggningen som sådan är enorm så det är många aspekter att ta hänsyn till, säger Håkan. Läktarbelysningen var den största utmaningen tycker han, den måste ha en jämn ljusmängd över en stor yta på långt avstånd samtidigt som det fanns ytterst små möjligheter att fästa armaturen. Nokalux fick tillverka specialkonsoler så att armaturerna skulle kunna låsas på exakt rätt vinkel.

– Armaturen sitter vinklad åt olika håll, varannan i 65° och nästa i 10°. De är fästade med skruvar så att man behåller exakt rätt vinkel vid service oavsett vem som gör det. Belysningen är programmerbar så olika delar av läktaren kan belysas med olika ljusstyrka, allt för att skapa stämning vid olika typer av evenemang.

Även armaturen över planen är en special konstruktion. De sitter på takstolarna på 40-45 meters höjd och det måste vara säkert och enkelt att både montera och utföra service. Det blev med tiden många specialkonstruktioner av konsoler, fästen, byglar och kupor för att leva upp till de krav som bygget medförde.

– Vi gjorde också en specialarmatur för servicegångbanan uppe under taket, säger Håkan. Den stör inte den allmänna belysningen och tänds bara vid serviceåtgärd utan att störa besökarna. Man har arbetat mycket med dimrar och sensorer för att skapa rätt sorts ljus på olika platser i arenan.

Toaletter och allmänna utrymmen är sensorstyrda och inom olika stråk är de områdesstyrda för att passa det evenemang som pågår. All belysning styrs centralt med programmerbara styrpaneler.

Säkerhetsbelysning och brandsäkra kablar
Larry Bring är projektledare för Bravida Prenad AB som har installerat all belysning på Friends Arena, både inomhus och på fasaden samt brandlarmet och det talande utrymningslarmet.

– Det var första gången han samarbetade med Nokalux och han tycker att allt har fungerat bra. De har levererat alla armaturer och varit behjälpliga med en rad olika speciallösningar vilket har underlättat för oss. De har lättinstallerade och lättmonterade armaturer, bland annat kapslade armaturer som bara behövde tryckas på plats.

Säljare i projektet

Kontaktinformation
Håkan Jordansson
Tel. 0709-51 35 53
E-post. teknik@nokalux.se

1 ARENA Red
Landslagets omkladning Friends Arena
Spa Friends Arena
Transportvagar Arena


Produkter som användes i projektet

AlienMaxiLED ny
ArteLED
Case9
Humid klarKupa
ID154
ID405
ID659
IR95LED
InLED op4
Nemo7
Office3
Sistema2
Style Evolution

Kundsupport & kontakt

För offert kontakta oss på e-post:
nokalux@nokalux.se

För order kontakta oss på e-post:
order@nokalux.se

Växel: 0573-296 50

Kundsupport: Taina Lindell 0573-29652
Kundsupport:
Anna Olofsson 0573-29658

Sociala medier

Här under hittar ni länkar till våra social medier:

facebook icon

linkedin icon

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Få senaste uppdateringarna från oss och håll er ajour med vår verksamhet!
Tryck på knappen nedan och fyll i formuläret:

nyhetsbrev btn